top of page

Eerst op lege maag bewegen en dan eten. Voor meer energie!
Evolutionair stond eten en bewegen nooit los van elkaar. De kip vloog niet zomaar op je bord en de pastinaak ging je eerst uitgraven. Als je honger had kwam je in beweging. Je lichaam is hier op aangepast, je functioneert beter als je nuchter beweegt want dit is jouw natuurlijke gedrag. Tegenwoordig doen we het tegenovergestelde, eerst eten en dan pas bewegen. Daar snappen je genen niks van. Op lange termijn kan dit vemoeidheid en lichamelijke klachten geven


Bewegen voor het ontbijt, hoe start je?

Het kan heel makkelijk. Denk aan een korte wandeling, een aantal keer de trap op en af rennen. Huishoudelijke klussen verrichten of gedurende 7 minuten fitnessoefeningen doen. Natuurlijk mag je het ook op een intensiever niveau uitvoeren, dat is aan jouw. Jou lichaam kan dit van nature. De mens is aangepast aan een omgeving die nuchter bewegen afdwong. Jij kunt weer leren.


Voordelen.

Als je gaat bewegen maak je eerst je suikervoorraden op. Vervolgens zal je lichaam overstappen op het verbranden van vetmassa. Wanneer je voor het ontbijt beweegt, zijn de suikervoorraden sneller leeg en stapt je lichaam eerder over op vetverbranding. Dit komt omdat je lichaam tijdens je slaap al een bepaalde hoeveelheid energie uit je suikervoorraden gebruikt. 's ochtend wanneer je opstaat , zijn je suikervoorraden al bijna leeg. Door op dat moment te gaan bewegen, kun je ze helemaal verbruiken, waardoor je daarna vetten gaat verbranden. Als je eerst gaat ontbijten raakt je suikervoorraad minder snel leeg en kom je minder makkelijk in je vetverbranding.

Daarnaast is s''ochtends voor je ontbijt je insuline laag. Dit is belangrijk, want dan kun je beter vetten verbranden. Een prettige bijkomstigheid is dat je mogelijk zult afvallen. Overigens kan je ook nuchter bewegen als je niet wilt afvallen.


Meer energie

Van oorsprong zijn mensen goede vetverbranders, maar door de hoge eetfrequentie (circa 6 x per dag) en overconsumptie van bewerkte koolhydraten (o.a. brood, crackers, pasta, koek, snoep, snacks, frisdrank en vruchtensap) zijn de meeste mensen het verbranden van vetten verleerd. Door een overschot aan energie via bewerkte voeding is er geen noodzaak meer om je vetmassa aan te spreken. Zodra jij je lichaam weer dwingt om vetten te verbranden, zal je na een aantal weken weer goed in staat zijn om energie te produceren uit vetten. Dat is een groot voordeel, want vet levert veel meer energie op dan koolhydraten. Wanneer je goed vetten kunt verbranden is daarom je energieniveau weer hoger. Vetverbranden is net als het leren van taal. Je kunt het, maar als je het een lange periode niet spreekt, verleer je het. Aan de andere kant pak je het snel weer op zodra je de taal weer gaat spreken. En hoe vaker je het doet, hoe beter je het kunt.suikerverbranding

vetverbranding

energie voor korte termijn

energie voor lange termijn

geeft je lichaam stress

Biedt het lichaam rust

zorgt voor voortijdige veroudering

​Voor vrouwen een stabielere hormoonhuishouding

De hele dag willen eten

Zorgt ervoor dat je met 1-3 maaltijden per dag prima doorkomt.

zin in zoet

​Vooral goede vetten in het voedingspatroon

Zorgt voor schommelingen in de suikerspiegel

Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Geeft overgewicht: love handles, dikke buik en zelfs mannenborsten

Makkelijk overtollig vet kwijtraken


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page